Dankzij deze ingreep ‘groeit’ de toren naar 100 meter. Het programma wijzigt na de renovatie eveneens. Vanaf eind 2018 gaat de toren in plaats van kantoortoren als moderne woontoren door het leven.

De Antwerp Tower is het derde hoogste gebouw in Antwerpen. Het werd in 1974 als kantoortoren naast het Vlaamse Operahuis geplaatst. Momenteel doet de toren, nadat de laatste bedrijven een paar maanden geleden zijn vertrokken, dienst als pop-up gebouw en herbergt het een restaurant. Na de transformatie tot woontoren krijgt het de beschikking over bijna 60.000 vierkante meter. De huidige plint onder het gebouw wordt eveneens meegenomen in het ontwerp. Nieuwe winkelruimtes moeten de as De Keyserlei-Meir versterken. Er komen eetgelegenheden en wellnessgebieden in het eerste niveau van de toren en een uitgestrekt dakterras aan de kant van de aangrenzende opera.

Sokkel
De diamantvormige plattegrond van het huidige gebouw word na de transformatie doorgezet. Hiermee ontstaat een maximale grootte voor de appartementen. Om de woonruimten vrij van kolommen te houden wordt de oorspronkelijke structuur gedeeltelijk vervangen door een wisselend constructiesysteem van dragende muren en kolommen. Elke verdieping bevat 6 tot 14 appartementen, elk met een eigen loggia. De woningen variëren in grootte, van 40-120 m2, met penthouses tot 240 m2. De lobby in de sokkel wordt overdag voorzien van natuurlijk daglicht, door middel van een bovenliggende lege ruimte die doorloopt tot aan het dak.

Iconische gebouwen
Betonnen componenten, wel met een lichtgouden tintje, gaan samen met de grote glasvlakken en de loggia’s van de woningen het aanzicht van de toren bepalen. Na oplevering vindt de toren aansluiting met de iconische gebouwen en torens van de stad, zoals de Opera, de Kathedraal, de KBC toren en de Oudaan.

PROJECTGEGEVENS:
Opdrachtgever: Matexi Projects
Ontwerp: Wiel Arets Architects in samenwerking met ELD Architects
Projectteam: Wiel Arets, Joris van den Hoogen, Jos Beekhuijzen, Jochem Homminga
Medewerkers: Jelle Homburg, Laura Fist, Irene Ank, Rogier Franssen, Alicja Pawlak, Bram van Grinsven
Consultants: Arcade Concept Engineering, CES Building Engineering, D2S International, FPC Risk
Oplevering: 2019

Pin It on Pinterest

Share This