Wehrung Architecten en MoederscheimMoonen winnen aanbesteding voor landschappelijk sportgebouw in Kerkrade

Op het terrein van het voormalige Atrium Ziekenhuis in het Zuid-Limburgse Kerkrade verrijst in de komende jaren een bijzonder sportgebouw. De Europese aanbesteding voor het ontwerp hiervan werd onlangs gewonnen door Wehrung Architecten in combinatie met MoederscheimMoonen Architects uit Rotterdam en stelt een gebouw voor dat volledig opgaat in het aflopende landschap. Het totale complex telt ca. 16.000 m2 en behelst onder meer een sporthal, een overdekt zwembad met meerdere baden en een parkeergarage.

Het ontwerp borduurt verder op het stedenbouwkundig plan dat eerder ontwikkeld is door het bureau Ketting-Huls. In dit plan waren reeds de landschappelijke kernwaarden vastgelegd en de relatie met de omliggende gebouwen. In deze gebouwen komt in de toekomst het ‘Center Court Kerkrade’; een concept waarbij zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van sport en gezondheid samen komen. Hiermee wordt het gehele terrein een baken van sport en vitaliteit.

Beloopbaar dak

Het gepresenteerde ontwerp betreft een krachtige eerste stap voor de totale herontwikkeling van het gebied en creëert naast de verschillende sportfuncties en de parkeergarage een unieke nieuwe plek grenzend aan het stadshart. Grote delen van de daken worden ontworpen als beloopbaar groen en zo ontstaat er een bijzondere verblijfsplek om te recreëren en te sporten. Dit beloopbare dak wordt een plateau met uitzicht over het omliggende heuvellandschap. Het gebouw eindigt heuvelafwaarts met de meest representatieve functies zoals de horeca en het zwembad. Zwierige en speelse dakranden beëindigen hier het plateau en vormen een harmonie met andere landschappelijke keerelementen. Tussen deze lijnen is er vooral veel glas waardoor binnen en buiten met elkaar in contact treden.

Op dit moment werkt de architectencombinatie in bouwteamverband aan de doorontwikkeling van het schetsontwerp naar een voorlopig ontwerp. De gemeenteraad van Kerkrade zal in de loop van het jaar een besluit nemen over de definitieve doorgang van het complex.

Zie hieronder een animatie van het schetsontwerp, meer info zie www.wehrung.nl

Pin It on Pinterest

Share This