Het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout ondergaat momenteel een ingrijpende renovatie. Naast de afbraak van enkele oude bijgebouwen en het vervangen van daken en hallen, zullen een nieuwe toren en een L-vormige kantoorlus aan de site worden toegevoegd. Het ontwerp is van de hand van Achtergael Architecten.

Voor de realisatie werden eveneens Studieburo Mouton, RCR Studiebureau en Daidalos Peutz ingenieursbureau ingeschakeld. Eindobjectief zijn hondertwintig werkplaatsen aangevuld met gekoppelde diensten, laboratoria, onthaal, auditorium, bibliotheek en een ruime refter. Enkele uitgeleefde (bij)gebouwen worden afgebroken om kwalitatieve groene open ruimte te creëren voor de site en zijn omgeving. Door het toevoegen van een L-vormig volume bovenop de bestaande gebouwen wordt de bestaande interne circulatie vervolledigd en uitgebreid.

BEN-gebouw
De nieuwe gebouwen (toren en L-vormige kantoorlus) zijn BEN-gebouwen en worden verwarmd door middel van overschotwarmte van het datacenter en via geothermie. Een warmtepomp stuurt de vloerverwarming aan. In een extreme situatie kan de condenserende gasketel van de bestaande gebouwen het vereiste resterende warmtevermogen leveren. Koeling gebeurt via een hybride koeler, via geothermie of in extreme situaties via een omgekeerde warmtepomp.

Bron: Achtergael Architecten

Pin It on Pinterest

Share This