Zopas werd in Helsinki het museum ‘Amos Rex’ geopend voor het publiek. Om de museum te huisvesten, werd het uit 1936 stammend gebouw Lasipalatsi gerenoveerd en ondergronds uitgebreid.

Resultaat is een opvallende expositieruimte die dankzij een periscopische architectuur met dakkoepels als een soort van groepering van vliegende schotel het bovengelegen plein iets bijzonders en speels geeft. Lasiplatsi, wat zoveel als ‘glaspaleis’ in het Nederlands betekent, behoort tot de belangrijkste functionalistische gebouwen in Helsinki. Het pand is oorspronkelijk ontworpen door het jonge architectentrio Viljo Revell, Heimo Riihimäki en Niilo Kokko maar kreeg na een ingrijpende renovatie eind jaren negentig een nieuw leven als cultuur- en mediagebouw. Vandaag is het pand onderdeel van een privaat museum voor kunst.

Ondergrondse exporuimte
Omdat Lasipalatsi zelf niet geschikt bleek om er een grote expositieruimte in onder te brengen, werd geopteerd om de grond onder de naastgelegen voormalige busterminal uit te graven om er een 2.200 vierkante meter grote, polyvalente ruimte te realiseren voor exposities, installaties en performances. Het Finse bureau JKMM fungeerde als architect van het project.

Pin It on Pinterest

Share This