Het Belgische architectuuragentschap BRUT en het Deense bureau C.F. Møller Architects hebben de ontwerpwedstrijd voor ‘De Nieuwe Stad’ in Oostende gewonnen. ‘De Nieuwe Stad’, dat is een nieuwe wijk (slash makeover van de oude wijk) met zowat vijfhonderd woningen in Oostende. Eigenlijk krijgt de wijk, die in 1972 werd gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappijen, een fikse remake.

Herontwikkeling
Bij het project werd gekozen voor vervangingsbouw met herontwikkeling van de volledige site. “Dit project biedt een unieke kans om hoogbouw voor sociale huisvesting opnieuw in een positief daglicht te stellen, vooral omdat de huidige bewoners hier graag wonen. Hoogbouw is immers heel actueel in de discussie rond verdichting en wint opnieuw terrein in andere segmenten van de woningmarkt”, vertelt Gunther Slagmeulder, architect en partner bij BRUT. Een nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen het stadscentrum en de Groene Gordel, volgens de loop van de voormalige Oude Kreek, moet ervoor zorgen dat de wijk op een degelijke manier een wordt ontsloten naar de rest van Oostende. “Het ontwerp voor deze nieuwe wijk toont hoe verdichting op mensenmaat de levenskwaliteit kan bevorderen van de bewoners, de directe omgeving en de stad”, aldus de ontwerpers.

Veelbelovend
Een site van onder andere 10 ‘blokhuizen’ (tussen 5 en 8 verdiepingen) en 4 ‘hooghuizen’ (13 verdiepingen) voegt een nieuw, veelbelovend hoofdstuk toe aan het Oostendse woonlandschap en speelt in op de troeven van de positie tussen stad en groene rand. ABT België is het studiebureau dat instaat voor de stabiliteit, speciale technieken, energie en akoestiek van het project.

Pin It on Pinterest

Share This