Tegenwoordig besteden grote groepen, particuliere ondernemers en exotische pensioenfondsen hun energie aan de lucratieve sector van de bejaardentehuizen en rustoorden (ROB en RVT). In onze contreien heeft deze werkelijk exponentiële groeimarkt in alle delen van het land geleid tot de uitbreiding, renovatie en bouw van specifieke infrastructuur voor senioren. Zozeer zelfs dat verschillende Belgische architectenbureaus er hun specialiteit van hebben gemaakt.    

Aangepaste of aanpasbare infrastructuur voor senioren vermenigvuldigen zich exponentieel in de drie gewesten van het land, ook al is deze bevoegdheid nu geregionaliseerd. ROB-RVT (rustoorden; rust- en verzorgingstehuizen), kangoeroewoningen, Abbeyfield of soortgelijke gemeenschapsoplossingen en vooral serviceresidenties (SR’s) schieten overal als paddenstoelen uit de grond. Dat is ook logisch, want volgens het Planbureau zullen 80-jarigen in België in 2030 6,5% van de bevolking uitmaken. En 9,8% in 2060. Vooral in Vlaanderen.

Het RIZIV telt ongeveer 142.000 erkende bedden: 51,7% – Vlaanderen, 35% – Wallonië, 12,5% – Brussel, het saldo in de Duitstalige Gemeenschap. In de loop der jaren, en vooral in de komende decennia, zullen er veel meer nodig zijn om gelijke tred te houden met de vergrijzing van onze bevolking en hun nieuwe behoeften, met name op het gebied van medische zorg. Sommige architectenbureaus hebben er hun specialiteit van gemaakt, soms al tientallen jaren, zoals het Atelier d’Architecture et d’Urbanisme van Pierre Noizet in het Brussels Gewest. Of DDV in Nijvel.

 

Seniorendorp

AAU, net als andere architectenbureaus (ID.Cité Architects, Atelier de l’Arbre d’Or, …), ontwerpt uitbreidingen, bedenkt verbouwingen van rusthuizen of kiest voor nieuwe eenheden, uitgerust met de nieuwste technologische snufjes (zo worden gedesoriënteerde mensen met behulp van speciale lieren in bed gestopt of over korte afstanden verplaatst). Bij al deze projecten is het Atelier d’Architecture et d’Urbanisme ook begonnen met de bouw van serviceresidenties, seniorenwoningen in directe verbinding of dicht bij een rusthuis.

Het meesterstuk van AAU is ongetwijfeld Mariemont Village, een wereldwijd concept dat dit bureau al iets meer dan twee decennia ondersteunt. In het oorspronkelijke rusthuis, aangevuld met een eerste reeks SR’s en een half dozijn cantous (opvangplaatsen voor gedesoriënteerde personen), werkt AAU op dit moment mee aan de toevoeging van een 40-tal extra serviceresidenties, een revalidatiecentrum en een wellnesscentrum op een voormalig landbouwterrein. Deze zullen het bestaande seniorencomplex (19.000 m² medio 2018) in Morlanwelz, dat zeer sterk lijkt op een hotelconcept of in sommige opzichten zelfs op een vakantiecentrum, verder uitbreiden. Lees hier nog veel meer over in ons dossier dat net verschenen is in Focus Archi 15, pagina 18 e.v. (Ph. G.)

Pin It on Pinterest

Share This