Op de Vitra Campus in Weil am Rhein (D) staat sinds kort de Diogene: een verplaatsbare wooncabine ontworpen door Renzo Piano. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Piano in vervulling. De cabine combineert een eenvoudig design met hoogstaande technische snufjes. Op een oppervlak van 2,5 x 3 meter is alles wat je nodig hebt om rustig en prettig te verblijven.

Diogene is in eerste plaats een plek om tot rust te komen. De minimale benodigdheden voor een prettig verblijf – een bed, toilet, keukenblok – bracht Renzo Piano onder in een archetype huis. Dit huis staat op een platform met een minimale voetafdruk. Daarnaast voorziet de woning zichzelf van water en energie met behulp van een regenwaterreservoir, biologische toilet, natuurlijke ventilatie, driedubbele beglazing en zonnepanelen.

Autonoom

Het huis en zijn inrichting vormt één geheel. De constructie, tevens de binnenwandafwerking, is van hout. Om de woning te laten functioneren op iedere plaats en onder elk klimaat, bestaat de gevel uit aluminium beplating. Daarmee is de woning autonoom.

Droom= werkelijkheid

Al sinds zijn studententijd hield de Italiaanse architect Renzo Piano zich bezig met het ideaal van de minimalistische woning. Zijn eigen ontwerp die hij naar de antieke filosoof Diogenes vernoemde, werd in 2009 gepubliceerd in een Italiaans tijdschrift. Naar aanleiding van deze publicatie ontstond een samenwerking tussen de architect en Rolf Fehlbaum, de voorzitter van Vitra AG. Samen ontwikkelde en ontwikkelen zij voort aan de Diogene.

Pin It on Pinterest

Share This