Het masterplan van de stadsuitbreiding Nieuw-Zuid in Antwerpen krijgt steeds meer invulling. Aan het toekomstige Zuiderplein is nu gestart met de bouw van een mixed use gebouw naar ontwerp van Atelier Kempe Thill. Block 14 wordt een centraal punt in de buurt en biedt ruimte aan appartementen, kantoren en winkels en restaurants op de begane grond.

De publieke plint wordt benadrukt met een dubbelhoge arcade die rond het hele gebouw loopt. Deze structuur loopt door naar de verdiepingen met appartementen, waar de gevel verder terug ligt. Zo ontstaan aan alle zijden balkons van ongeveer drie meter diep, die met grote schuifpuien worden verbonden met de appartementen.

Centraal Hof

Het gebouw is georganiseerd rond een centraal hof met rondgaande galerijen. Toch zijn de meeste appartementen direct vanuit een van de kernen te bereiken. Het grootste deel ervan betreft twee- en driekamerwoningen, op de bovenste verdieping worden loftachtige appartementen gemaakt. Omdat hier twee verdiepingen verspringen is er ruimte voor genereuze collectieve en private dakterrassen.

Gevel 

De gevel is opgebouwd uit dragende prefab betonnen gevelelementen, welke het gebouw haar rigide uitstraling geven en samen met de schuifpuien de 2e huid van het gebouw vormen. Binnen zijn de wintertuinen rondom voorzien van een houten bekleding, welk een contrast aangaat met de prefab betonen gevelstructuur. De appartementen zijn gerealiseerd volgens de passiefhuis-standaard met een maximale warmtevraag van 15 kWh/m2a. Het gebouw is aangesloten op een warmtecentrale, welke de energie opwekt voor het hele projectgebied.

Pin It on Pinterest

Share This