Paleis van Justitie in Cordoba

Het nieuwe Paleis van Justitie in Cordoba ligt in Arroyo del Moro. Deze buurt wordt gedomineerd door anonieme bouwblokken die tijdens de recente, snelle verstedelijking zijn ontstaan. De blokken hebben een sterke identiteit maar slagen er volgens het Nederlandse ontwerpbureau Mecanoo niet in publieke ruimte toe te voegen aan de stad. Met het ontwerp van een publiek instituut greep het bureau de kans de publieke ruimte te versterken.

Het concept voor het ontwerp ligt in deze versterking en het creëren van een identiteit voor de buurt. Doordat het volume erg compact is gehouden is ruimte ontstaan voor een groot publiek plein aan de noorzijde, dat het gebouw met de Huerta del Sordillo gardens verbindt.

Puzzleachtig

Door het volume op te delen in verschillende fragmenten het zorgvuldig aangepast op de context. Het resultaat is een puzzelachtige structuur die verwijst naar het dicht bebouwde historische centrum van Cordoba. Verticale sneden creëren patio’s die zorgen voor ventilatie en daglicht tot in het hart van het gebouw.

Status

Vanwege privacy en veiligheid is het volume twee meter boven straatniveau getild. Tegelijk verheft het zich hiermee boven de omgeving en krijg zo een symbolische status. Het voorplein loopt op richting de hoofdingang van het gebouw. Maar omdat het programma diverse onafhankelijke departementen bevat, is het ook via de patio’s aan de andere zijden te betreden.

Atria

Een centrale as vormt de hoofdontsluiting en verbindt de departementen. Deze ruimte snijdt door verschillende verdiepingen waarmee een serie sculpturale atria ontstaan. De meest publieke ruimten zoals het restaurant, de trouwzaal en de rechtzalen bevinden zich voornamelijk op de begane grond, terwijl de beveiligde kantoren op de verdiepingen zijn geplaatst en het cellencomplex ondergronds.

Pin It on Pinterest

Share This