Het Louvre Abu Dhabi, op het eiland Saadiyat, gaat 11 november open. Dat is 10 jaar, 8 maanden en 250 dagen nadat Frankrijk en de golfstaat het contract hebben gesloten voor de bouw van een dependence van het Parijse megamuseum.

Het idee vloeide voort uit het wapencontract dat Frankrijk in 2007 sloot met de Verenigde Arabische Emiraten. Het museum is onderdeel van een groter infrastructureel plan. Over tien jaar moet Saadiyat het culturele Las Vegas aan de Golfkust worden. Met Champs-Élysées-achtige winkelstraten, luxe appartementen, dure strandresorts en een trits culturele instellingen: het Zayed National Museum, het Performing Arts Centre en een nieuwe vestiging van het Guggenheim. En dus het Louvre. Die miljardeninvesteringen in de toeristenindustrie moeten op termijn de verwachte inkomstenderving uit oliewinning compenseren.

De Franse architect Jean Nouvel ontwierp het gebouw: een koepel (middellijn200 meter) met uitsparingen, die een sterrenhemel in de woestijn verbeeldt. Dit dak moet de museumcollectie eronder beschermen tegen zandstormen en temperatuurschommelingen van meer dan 40 graden.

De helft van de collectie van het Louvre Abu Dhabi bestaat uit bruiklenen van het moedermuseum en andere Franse musea. De rest, zo’n 600 voorwerpen en kunstwerken, werd de afgelopen tien jaar door Abu Dhabi gekocht.

Pin It on Pinterest

Share This