De in 2015 geopende — en door sterarchitect Jean Nouvel ontworpen — Philharmonie de Paris is niet zomaar een concertgebouw, want het is een gebouw dat plaats biedt voor de grootste concertzaal van Parijs. Het zes verdiepingen hoge gebouw met zijn aluminium façade van 340.000 vogelmotieven lijkt vanaf een afstand te bestaan uit glanzende visschubben. Maar de Philharmonie heeft ook een buitengewone vormgeving. Afhankelijk van waar je staat, lijkt het op een stapel reusachtige over elkaar heen geschoven stenen platen of op een piratenhoed.

Het gebouw, dat een futuristische indruk maakt, ligt in het Parc de la Villette in het noordoosten van de stad en biedt plaats aan een educatief muziekcentrum en vijftien repetitieruimtes van verschillende afmetingen. De grote concertzaal met 2.400 zitplaatsen vormt het hart van het gebouw. Verder zijn er verschillende bars en een restaurant van waaruit je kunt genieten van een panoramazicht op Parijs. Nouvel heeft ervaring met het bouwen van concertzalen, want hij bouwde ook het operagebouw in Lyon en de concertzalen in Luzern en Kopenhagen. De balkons die in de concertzaal hangen zijn over twee etages verdeeld en de architect heeft ze de namen ‘immateriële muziek en draperieën van licht’ meegegeven. De ovale vorm van de zwevende balkons zorgt ervoor dat er altijd een perfect zicht is op het centrale podium, ongeacht vanaf welk van beide balkons.

De eerste viool op het gebied van toiletten speelt echter Duravit, met maar liefst drie verschillende productlijnen. De Philharmonie de Paris kan zich laten zien met de elegante wastafels uit de Vero-serie, de moderne designklassiekers. Verder wordt het concertgebouw ook gesierd door de Starck 1-urinoirs en Starck 3-wc’s, ontworpen door topdesigner Philippe Starck.

www.duravit.be

Pin It on Pinterest

Share This