De Muurmelaar is een levende gevel die de bewegingen van voorbijgangers analyseert en omzet in een landschap van klanken en ritmes. Het klinkt surreëel, maar het is geen fictie. De interactieve gevel is verwerkt in het nieuwe hoofdgebouw van architectenbureau DMOA in Leuven en werd ontwikkeld aan het Departement Architectuur van de KU Leuven.

De voorbije jaren heeft het architectenbureau DMOA werk gemaakt van een nieuwe thuishaven aan de Ruelensvest. Om zijn nieuwe gebouw op een spannende manier in de buurt te integreren, ging het op zoek naar een concept voor een ‘levende’ gevel. Die moest in staat zijn om voorbijgangers te boeien en hen meer met elkaar in contact te brengen. Die pittige uitdaging werd het onderwerp van de masterproef van KU Leuven-student Maarten Houben, onder begeleiding van professor Andrew Vande Moere (onderzoeksgroep Research[x]Design).

Xylofoon
De bedoeling was om de gevel zelf geluid te laten maken, alsof de architecturale materialen kunnen spreken. “Na verschillende experimenten koos men ervoor om de instrumenten in de kaders van de ramen te verwerken. Onder de dorpel van elk raam werd een kastanjehouten blokje bevestigd, samen met een elektronisch gestuurd hamertje. Als de camera, die eveneens verborgen zit in de gevel, een voorbijganger opmerkt, dan worden de houtblokjes van 17 ramen ritmisch aangeslagen. Je kan het effect vergelijken met een grote xylofoon. Als iemand voorbij het gebouw wandelt, ontstaat er een geluidslandschap van houtklanken met verschillende tonen en ritmes.

Ervaring
De interactieve gevel, die de naam Muurmelaar kreeg, slaat niet alleen geluiden uit, maar past die ook aan aan de bewegingen, richtingen en snelheden van de voorbijgangers. Iemand die haastig voorbij het gebouw wandelt, zal een ander ritme veroorzaken dan een slenterend persoon. Ook meerdere voorbijgangers worden herkend en hun toevallige ontmoeting beklemtoond met een speciaal effect. Door het bewandelen van het pad ontrolt zich een ervaring.

Ontdek In dit filmpje hoe de Muurmelaar werkt.

Pin It on Pinterest

Share This