Zonnepanelen vormen tot op vandaag vaak afzonderlijk elementen binnen de architectuur van een gebouw. Stilaan beginnen er echter projecten op dreef te komen om fotovoltaïsche cellen te integreren in specifieke bouwelementen zoals dakpannen, ramen maar ook als integraal onderdeel van een architectuur. Het proof of concept project Bota Solar in Brussel, een initiatief van Botarogiercenter en Stephano Immo, heeft tot doel een verouderd gebouw met een strategische ligging in het commerciële hart van Brussel om te vormen tot een architecturale hub die als voorbeeld kan dienen voor hoe energie-efficiënte gebouwen er in de toekomst kunnen uitzien.

Driedimensionaliteit
De monumentale fotovoltaïsche structuur die bovenop het gebouw zal prijken, bestaat uit twee witte stalen portieken van verschillende grootte. Daartussen vertoont het 800m² doorzichtige zonnepanelen dak een lichte boogvorm en zijn de panelen schuin naar het zuiden gericht. De twee portieken zijn opgebouwd uit een stalen koker met een driehoekige sectie. De driedimensionaliteit van de dubbele U zorgt voor een evenwichtige belasting op de dragende structuur van het gebouw. De fotovoltaïsche structuur bovenop het gebouw zal zowat dertig percent van de elektriciteitsbehoefte van het gebouw dekken. Onder de zonneluifel wordt op het dakterras een klein stedelijk park ingericht dat een 360° panorama biedt op het oude Brussel en de Noordwijk.

Energetische omwenteling
Deze vernieuwende structuur staat alvast symbool voor een energetische omwenteling en laat zich goed integreren in de gebouwde omgeving. Het project zal in 2019 worden gerealiseerd.

Pin It on Pinterest

Share This