Het gloednieuwe justitiepaleis van Parijs, ontworpen door architect Renzo Piano is officieel opgeleverd. De architect schotelt de burger geen imposante rij treden voor.

In het justitiepaleis worden er vijf diensten gegroepeerd van het tribunal de grande instance (TGI) die verspreid lagen in de hoofdstad: die van de historische site op het île de la Cité, het financieel centrum in het 9e arrondissement, de pôle de la nationalité in het 13e arrondissement, de lokalen van de verzegelingen en de rechtbanken van aanleg.

Het gebouw bestaat uit vier boven elkaar liggende glazen gehelen van 120 000 m². De heldere en luchtige  structuur  wordt  verzacht  door  talrijke  opgehangen  tuinen  van ongeveer een hectare. De recht bank is met zijn 160 meter hoogte de hoogste van de hoofdstad na de Tour Montparnasse (210 m). Zijn inplanting  in  de  wijk  Batignolles  symboliseert de band tussen  Parijs  en  de  nabije  banlieue.

Gebroken met neoklassiek model

Op het einde van de 20e eeuw werd het  concept  van  de  gerechtelijke  architectuur opnieuw vormgegeven. Er werd gebroken met het neoklassieke model van de paleizen die in de vorige eeuw gebouwd werden en bekend staan om hun monumentaliteit. Voortaan wordt er gestreefd naar een beter evenwicht tussen de plechtigheid van de plaatsen, hoe ze in de stad zijn ingeplant en de aandacht voor de rechtzoekenden. Renzo Piano: “Een justitiepaleis is een plaats waar mensen breekbaar zijn, het moest sowieso een serene plaats worden. Het is een licht gebouw. Het zweeft niet, maar het vliegt, zeker en vast.”

Salle de pas perdus

 Het gebouw kijkt uit op een plein van 6000 m², opgeleukt met cafés  en  restaurants langs de avenue de la Porte-de-Clichy. In de glazen sokkel van de toren ligt de salle des pas perdus: het symbolische hart van de rechtbank waar magistraten, advocaten en burgers elkaar kruisen. Deze reus van glas en staal zal nog niet meteen open gaan voor het publiek. Er zijn nog extra beveiligingswerken nodig, meer  bepaald  in  het  kader  van  antiterreurmaatregelen, vooraleer het TGI open gaat in april volgend jaar. Dan zal dit gebouw dagelijks zo’n 8000 à 9000 personen over de vloer krijgen. Het TGI zal uittronen boven het  centrum van een “rechterlijke stad” die eveneens, op 30000 m2, de nieuwe lokalen zal huisvesten van de gerechtelijke politie, die overgebracht zal worden van het befaamde 36, quai des Orfèvres, alsook een Huis van de Orde van Advocaten van 6000 m2.

Pin It on Pinterest

Share This