Japan is niet alleen het land van de rijzende zon, maar ook van de douche-wc. In bijna geen enkel ander land is een zachte reiniging met water zo vanzelfsprekend en wijdverbreid als daar. Maar de douche-wc werd uitgevonden in Zwitserland – en wordt ook in Europa steeds populairder.

Wie door Japan reist, zal onderweg vast ergens een douche-wc treffen. De wc waarmee je met water wordt gereinigd vind je overal. In hotels, maar ook in treinstations en tempels. De Japanners, die bekend zijn om hun eisen aan hygiëne en lichaamsverzorging, zagen het voordeel van deze geniale combinatie van wc en bidet al vroeg in en zorgden ervoor dat deze innovatie begin jaren tachtig snel een enorm succes werd. Sinds de marktintroductie werden volgens het vakblad ‘Asiaspiegel’ al meer dan 30 miljoen van deze zogenaamde douche-wc’s verkocht. Inmiddels heeft bijna 80% van alle Japanse gezinnen een douche-wc.

De douche-wc – een Zwitserse uitvinding
Toch is de douche-wc geen Japans idee. Eigenlijk werd het bedacht door een Zwitser: Twee jaar lang knutselde Hans Maurer aan een erg hygiënisch toilet, waarvoor hij in 1957 een patent aanvroeg. De poging om zijn douche-wc onder de naam ‘Closomat’ te introduceren in de Zwitserse badkamer, lukte slechts matig. Het culturele taboe was destijds nog groot in Europa. Toen het âtent van Maurer in 1977 afliep, grepen de hygiënegekke Japanners hun kans. In 1980 kwam het eerste zelf ontwikkelde product op de markt. Amper twee jaar later waren er al zo’n 20 leveranciers actief op de Japanse markt.

Maar ook bij Geberit hadden ze de voordelen van het reinigen met water al lang ingezien. Reeds in de jaren zeventig was het bedrijf intensief bezig met de ontwikkeling van douche-wc’s. In 1978, dus al twee jaar voor de Japanners, bracht de Zwitserse sanitairfabrikant uit Rapperswil-Jona het douchewc- opzetsysteem ‘Geberella’ op de markt. Op het eerste gezicht verschilde het innovatieve wcopzetsysteem met ingebouwde douchefunctie nauwelijks van een gewone wc-zitting. Geheel volgens het Geberit systeemconcept, was het nieuwe product zodanig ontworpen dat het vrijwel op elk wckeramiek paste en door een vakman zeer eenvoudig en makkelijk kon worden gemonteerd. Bovendien werd ‘Geberella’ aangeboden in hetzelfde kleurenpalet als het Geberit spoelreservoir, zodat het zich perfect in de badkamerinrichting liet integreren. Een jaar later werd met ‘Geberit-O-Mat’ het eerste complete systeem geïntroduceerd.

www.geberit.be/nl/

Pin It on Pinterest

Share This