Les-Cols-Pavellons

In de architectuurwereld werd verbaasd gereageerd toen het Spaanse RCR de Pritzker Prize won, de belangrijkste internationale architectuurprijs. „Je kunt veel zeggen met kleine projecten.”

Op het bed na is alles in deze hotelkamer van glas. De verhoogde vloer, de muren, het plafond. Het water van de douche valt in een bak met kiezels; je kunt je ook laten zakken in een Japans aandoend verzonken bad. Privacy heb is er dankzij een omheining van blauwgroene palen die samen een bamboebos suggereren.

Het is hier luxe en ascetisch tegelijk. Je kunt nergens zitten behalve op het bed, er is nauwelijks plek voor koffers, maar dat zijn details: de ervaring is onvergetelijk. Ingetogen én radicaal.

Het glazen hotel in Olot, een plaatsje aan de voet van de Pyreneeën in het vulkanische binnenland van Catalonië,is het werk van Rafael Aranda, Carmen Pigem en Ramon Vilalta. Alle drie komen ze uit Olot en daar richtten ze in 1988 hun bureau RCR op. Ze zitten er nog steeds, op veilige afstand van de ratrace van Barcelona. Ze werken aan alle projecten samen, hebben allemaal in alles inbreng – een vorm van gedeelde creativiteit die Aranda graag vergelijkt met die van een jazztrio.

Onlangs werd hun werk bekroond met de Amerikaanse Pritzker Prize, de belangrijkste internationale architectuurprijs waaraan een bedrag van 100.000 dollar is verbonden. Het is de eerste keer dat de prijs naar een team van drie gaat, en het is de tweede keer dat een Spaans bureau die krijgt. Carmen Pigem is pas de derde vrouwelijke laureaat sinds de prijs in 1979 werd ingesteld.

Meer lezen

Les-Cols-Pavellons
Les-Cols-Pavellons

Pin It on Pinterest

Share This