De nieuwe Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa is klaar voor gebruik. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders knipte het gebruikelijke lintje door. Met een kantoorruimte van 5.371,5 m² op een terrein van 1,3 hectare is de ambassade de grootste diplomatieke post van België in het buitenland. Een deel van het gebouw is bestemd voor de Nederlandse en Luxemburgse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Willemen als hoofdaannemer van de nieuw te bouwen ambassade in Kinshasa, het design is van de hand van A2M uit Brussel en het lokale JLP Concept. Voor Willemen was het de allereerste opdracht op het Afrikaanse continent en daarom een absolute mijlpaal.

Tropische hitte

Ze werkten dagelijks nauw samen met lokale bouwvakkers. De ambassade zelf is een luchtdichte betonstructuur met aluminium buitenschrijnwerk. Daarbij werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal beschikbare materialen. De tropische hitte en hoge luchtvochtigheid leggen speciale technische eisen op. Regen en wind kunnen in Kinshasa uit alle richtingen komen. De vier gevels moeten er op dezelfde manier tegen bestand zijn.

Blowerdoortest

Daarom werd de ambassade onderworpen aan een luchtdichtheidstest om het luchtverlies in het gebouw te meten. De blowerdoor bootst de natuurlijke drukverschillen na die worden veroorzaakt door de windbelasting op het gebouw. Bij een passiefgebouw mag de gemeten waarde niet meer dan 0.6 luchtwisselingen per uur bedragen. De nieuwe ambassade haalt een waarde van 0,56. Daarmee is de Belgische ambassade in Kinshasa het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.

Atrium

Het gebouw bestaat uit twee modules, die met elkaar verbonden worden door een 14 meter hoog atrium met geventileerd dak. Het atrium is het publieke deel van de ambassade. Het is tegelijk een binnen- en een buitenruimte met een onthaaldesk, diverse loketten, eetkeukentjes en zelfs een speakers corner. Vanuit het atrium heb je zicht op de passerelles en wandelgangen van de besloten verdiepingen, waar de diplomaten, de militaire vertegenwoordigers en de verschillende afvaardigingen hun stek hebben. Het grote atrium laat het daglicht binnenvallen tot in het hart van het gebouw. De lichtinval in de kantoren is evenzeer uitgekiend. De zonweringen, die bovendien het gevelbeeld een speels en dynamisch uitzicht geven, zijn zo geplaatst dat er overal voldoende daglicht binnenvalt.

Wandeldak

De vijfde verdieping bestaat gedeeltelijk uit een wandeldak dat als terras kan fungeren bij VIP-ontvangsten. Je vindt er ook een restaurant. De klimaattechnische groepen staan op het dak, waar witte kunststofbanen een groot deel van het zonlicht reflecteren.

Pin It on Pinterest

Share This